Pasta czyli makarony

Świetna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe włoskie posiłki

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. Italian Cuisine Krakow Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film