Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. kim jest barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film